Избраха победител в конкурса за обновяване на площад „Св. Неделя“, НСЕОП с представител в журито

Победител в конкурса за обновяване на площад „Света Неделя“, обявен от Столична община, е архитектурният идеен проект на „Студио Фуксас“. Това оповести на форум в столицата председателят на журито – г-жа Малина Едрева, цитирана от БТА и редица медии.

На второ място бе класиран проекта на Обединение AI Architects LLD, CLAB Architettura, Юрий Шередега, Дина Дридзе, Евгений Ширинян, следван от проектите на Консорциум „OW/MA/CL (УУ/МА/КЛ)“ – с членове на консорциума One Works, Maofficina, Сracknell (трето място) и Студио Паола Вигано (четвърто място).

Конкурсът за възстановяване, обновяване и изграждане на площад „Света Неделя“ и прилежащите му публични пространства се проведе в две стъпки. Класирани бяха седем кандидата. Писането на заданието беше изключително сложно, защото правилното задание можеше да реши две трети от условията на конкурсната програма, заяви главният архитект на София Здравко Здравков, който е възложител на конкурса.

Площад „Света Неделя” трябва да свърже пешеходните пространства, които започват през пл. „България” през реконструирания бул. „Витоша“ до църквата „Света Неделя“, посочи Здравков. Той очаква през 2021 г. да започне реновирането на площада. Кметът Йорданка Фандъкова изрази надежда, че работата по проектирането ще започне още тази година и така след 2 г. ще може площадът да бъде напълно преобразен.

В престижното международното жури, което избра победителя в конкурс, участваха арх. Сотирис Цолус от Атина, арх. Йони Бабоци – директор на департамента по териториално планиране и градско развитие на Тирана, арх. Мартин Аартц от Ротердам, арх. Галина Тачиева -експерт в областта на градското планиране и градската устойчивост – от САЩ, арх. Борислав Игнатов – общински съветник и представител на Камарата на българските архитекти, проф. д-р арх. Григор Дойчинов – представител на Съюза на архитектите в България, представителите на Регионален исторически музей София доц. д-р Венета Ханджийска, инж. Борис Чилев и доц. д-р арх. Валентина Върбанова, доц. д-р арх. Ясен Кьосев от Университета по архитектура, строителство и геодезия, доц. д-р арх. Йорданка Кандулкова от КАБ, д-р арх. Александър Станев – археолог, и др.

Напомняме, че НСЕОП също даде своя принос в избора на визия за бъдещия облик на централната част на София. Като член на журито участва и главният секретар на Сдружението – г-н Ивайло Стоянов, който подпомогна работата му с правната си експертиза и опит в областта на обществените поръчки.

Източник: бТВ

НСЕОП

НСЕОП

Националното сдружение на експертите по обществени поръчки е сдружение с нестопанска цел, регистрирано по Закона за юридическите лица с нестопанска цел.
Bookmark the permalink.